Forsiden          Newsfeed          Slang-ordbok          Søk i NIFS arkiv     


FREDSBEVEGELSEN


Hva skjedde med David Kelly?
iraqdossier_510px.jpg
Fra Aftenposten, 19. juli 2003:
Den 59-årige britiske vitenskapsmannen og våpeneksperten David Kelly ble funnet død i et skogholt noen kilometer fra sitt hjem fredag morgen. De politiske virkningene av tragedien er uoverskuelige. Men langvarige blir de utvilsomt, og de går rett inn i 10 Downing Street, statsministerens bolig og kontor.

Hva skjedde egentlig med Dr. Kelly? Denne saken er meget aktuell i Storbritania.
Artikkelen inneholder timeline for saken (Aftenposten), samt en BBC-dokumentar som ligger ute som Google film.
Publisert: 10.04 - 2007 19:49Printerversjon    
Knut Møgster

Aftenposten forteller videre:

29. mai meldte journalist Andrew Gilligan i BBC at en høyt plassert kilde i det britiske forsvarsdepartementet hadde fortalt ham at statsminister Blairs vurdering av Saddam Husseins masseødeleggelsesvåpen, selve begrunnelsen for å gå til krig i mars, var blitt spritet opp etter press fra statsministerens kontor. Med andre ord: Innholdet var noe ekspertene ikke kunne stå inne for. Blair, og enda mer hans ekstraordinært aktive pressetalsmann og -rådgiver Alastair Campbell, oppfattet dette som en beskyldning om at de hadde løyet, og løyet i den hensikt å trekke Storbritannia med i en krig på fabrikkert eller i hvert fall fordreid grunnlag. Det ble til en drabelig konflikt mellom BBC og regjeringen.

Og det ble det. Sjeldent har vel et så blatant angrep på ytringsfriheten pågått rett foran øynene på oss alle. Den britiske regjeringens kampanje mot BBC, og omstendighetene rundt Kellys 'selvmord', stiller saken i et underlig lys.

Her er historien om David Kelly i en timeline, sett gjennom Aftenpostens øyne, fra 18. juli 2003 til 30. januar 2004.

timeline_david_kelly.jpg

18. juli 2003 - den tidligere våpeninspektøren David Kelly blir funnet dødaft_david_kellys.jpgVåpenekspert funnet død
Britisk politi fant fredag den savnede regjeringsrådgiveren David Kelly i nærheten av hans eget hjem.

Den britiske regjeringen mener Kelly kan ha vært BBCs kilde til opplysningene om at regjeringen "spritet opp" etterretningsinformasjon om Irak for å samle støtte til en militæraksjon mot landet.

David Kelly, som ble meldt savnet av familien sin torsdag, benektet under avhør at han var kilden til reportasjen.

20. juli 2003
-Det er mange aktører som spiller sitt spill
Britiske BBC bekreftet søndag at David Kelly var deres kilde til påstandene om at regjeringen hadde spritet opp Irak-rapportene. Kelly begikk selvmord fredag.
[...]
New York Times kunne avdekke at Kelly bare timer før han tok livet av seg sendte en e-mail til en ikke navngitt journalist. Der skrev han: - Det er mange aktører som spiller sitt spill i de mørke kulissene.


21. juli 2003
Robin Cook krever full gransking
Tidligere utenriksminister Robin Cook tar til orde for at myndighetene ikke bare må granske våpeneksperten David Kellys dødsfall, men også begrunnelsene for å gå til krig mot Irak.

Kelly ble funnet død i nærheten av sitt hjem før helgen, og BBC har senere innrømmet at det var Kelly som var hovedkilden for BBCs opplysninger om at statsminister Tony Blairs regjering "spritet opp" begrunnelsene for å gå til krig mot Irak.

Lederen for granskingskommisjonen som regjeringen har nedsatt, lord Hutton, sier at han selv vi avgjøre omfanget av granskingen.

28. juli 2003
Eks-minister anklager Blair-regjeringen for Kellys død
Den tidligere britiske ministeren Clare Short sier maktmisbruk i den britiske regjeringen var med på å presse rådgiveren David Kelly til å begå selvmord.

I et intervju med avisen The Independent sier den tidligere utviklingsministeren at vanlige regjeringsprosedyrer ble brutt da Kelly ble avslørt som hovedkilde i en BBC-sak om Blair-regjeringens manipulering med etterretningsrapporter i forkant av Irak-krigen. Regjeringens håndtering av saken utløste hendelser som ledet frem mot Kellys død.

29. juli 2003
Britene stoler mest på BBC
Britene stoler mer på BBC enn statsminister Tony Blair i spørsmålet om Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen, viser en ny meningsmåling.

Mens 54 prosent av de spurte i målingen sier at de stoler mest på BBC i spørsmålet om Iraks angivelige masseødeleggelsesvåpen, sier 21 prosent at de stoler mest på Blair, skriver The Independent.

Meningsmålingen viser også at britene stoler mer på BBC enn andre britiske massemedier.

44 prosent av de spurte tror mest på BBC, 24 prosent tror mest på ITV News mens bare 13 prosent stoler mest på Sky News.

31. juli 2003
CIA advarte Blair mot Irak-påstander
Amerikansk etterretning advarte statsminister Tony Blair mot flere av påstandene som senere dukket opp i hans rapport om Saddam Husseins påståtte masseødeleggelsesvåpen.

CIA fikk på forhånd utkastet til Blairs omstridte rapport, og reagerte blant annet på påstanden om at Irak på bare 45 minutters varsel ville kunne ta i bruk kjemiske og biologiske våpen.

Dette går frem av en orientering det britiske utenriksdepartementet ga til utenrikskomiteen i Underhuset, skriver The Guardian.
[...]
CIA trodde ikke på britenes informasjon, og omtalte ikke selv påstanden om de 45-minuttene i noen av sine egne rapporter om Irak.

01. august 2003
Kellygranskeren lover full åpenhet
Ethvert vitneutsagn og dokument blir tilgjengelig for publikum, lover Lord Hutton og varsler at Tony Blair skal vitne.

Stor interesse. Det var et voldsomt oppbud av britiske og internasjonale medier da Lord Hutton i går hadde det første møtet om granskningen av selvmordet til det britiske forsvarsdepartementets rådgiver David Kelly.

Lord Hutton gjorde det klart at offentligheten vil få full tilgang til alt som blir sagt av de som vitner, og alle brev, dagboknotater eller andre skriftlige kilder som blir ansett som bevismateriale. Det vil bli opprettet en nettside hvor vitneavhørene vil bli gjort tilgjengelige for alle som ønsker det.

02. august 2003
Kellyrapport i søppelsekken
Det britiske forsvarsdepartementet benekter at det forsøkte å ødelegge bevismateriale i granskningen av rådgiveren som begikk selvmord.

Et dokument som omhandlet tidligere forsvarsrådgiver David Kelly, ble nylig funnet i en søppelsekk i forsvarsdepartementet i London, hvor det lå klar til å bli ødelagt.

Det er avisen Daily Telegraph som avdekker at departementets sikkerhetsvakter den 20. juli oppdaget dokumentet, som, bar tittelen "medieplan". De slo umiddelbart alarm, og tilkalte politiet.

06. august 2003
Begravelse og beklagelse for våpenekspert
Den britiske våpeneksperten David Kelly gravlegges onsdag. Tony Blairs rådgiver kalte ham en dagdrømmer.

Tony Blairs rådgiver Tom Kelly måtte tirsdag beklage at han sammenlignet den avdøde våpeneksperten David Kelly med dagdrømmeren Walter Mitty, hovedpersonen i en klassisk film fra 1947.

Karakteren Walter Mitty ble skapt av den amerikanske forfatteren James Thurber, og dukket opp i filmen "The Secret Life of Walter Mitty". Walter Mitty er en mann med begrensede ressurser og talenter som drømmer om et langt mer spennende og glamorøst liv enn det han lever.

13. august 2003
-Blairs mann spritet opp Irak-rapport
- David Kelly anklaget statsminister Tony Blairs rådgiver Alastair Campbell for å ha endret regjeringens Irak-rapport uken før den ble offentliggjort, hevdet BBC-journalist Andrew Gilligan, da han vitnet under Kelly-høringen i går.

Slapp nyheten. Det var et stort presseoppbud da BBC-journalisten Andrew Gilligan ankom rettslokalene i London. Gilligan er reporteren som første gang slapp nyhetene om at en overordnet tjenestemann hadde kritisert regjeringen for å gjøre Irak-rapporten mer "sexy".

For første gang leste Gilligan høyt fra notatene han hadde gjort under sine tre møter med den nå avdøde våpeneksperten David Kelly.

- Da vi møttes første gangen, spurte jeg hvorfor det ikke var kommet noen rapport fra regjeringen om trusselen fra Irak. Kelly svarte at det ikke var mye å skrive om i en slik rapport.
Gilligan spurte også Kelly etter at krigen var over, hvorfor Saddam ikke hadde brukt sine masseødeleggelsessvåpen.
- Kelly svarte at værforholdene ikke hadde vært de riktige. Men om de hadde vært det, så er det ikke sikkert våpnene hadde gjort så stor skade. De hadde egentlig ikke masseødeleggelsesvåpen av særlig betydning.

13. august 2003
-"Den stakkars fyren"
Opplysninger som kom frem på høringens første dag, forteller om hvordan den avdøde David Kelly kjempet for anerkjennelse.

På den ene siden ble han sett på som en internasjonal ekspert på biologiske våpen. Kelly ledet FNs våpeninspeksjoner i Irak fra 1991 til 1998. Han ble karakterisert som et "vandrende arkiv" og "den britiske eksperten på masseødeleggelsesvåpen" i det internasjonale forskermiljøet.

Kelly hadde den høyeste sikkerhetsklarering, og hadde ubegrenset tilgang til den informasjon han måtte trenge fra CIA og britiske MI6. Han var fritatt fra forbudet mot å snakke med journalister, ulikt andre tjenestemenn i forsvarsdepartementet.
Kelly hadde derfor utstrakt kontakt med amerikanske og britiske medier.

14. august 2003
Kellys overordnede vitnet om et umenneskelig press mot Irak-eksperten
Det var historien om en mann som flyktet fra skanse til skanse som ble fortalt på Kelly-granskningens fjerde dag.

Integritet. David Kelly, som var kjent for sin sterke integritet og søken etter sannheten, satt fast i sitt eget nett av usannheter, og ble utsatt for et enormt press.

I går ga Bryan Wells, David Kellys nærmeste overordnende et innblikk i hvilket enormt press Kelly må ha vært under før han tok sitt liv. Han rømte desperat fra sine egne løgner, med trusselen om disiplinærsak hengende over hodet.

I en telefonsamtale i mai med BBC-journalisten Susan Watts, som ble avpilt under høringen onsdag, klukket Kelly av latter over oppstyret hans møte med Andrew Gilligan hadde vakt dagen før. Kelly var den anonyme kilden.

- Får du mye kjeft for sånt, spurte Susan Watts.

- Jeg? Nei, ikke enda. Uansett er jeg jo i New York, lo Kelly hjertelig.

- God timing, kommenterte Watts.

- De ville ikke tro det var meg. Kanskje de vil, kanskje ikke, svarte Kelly lett.

17. august 2003
Tar skylden for rådgivers død
Storbritannias forsvarsminister Geoff Hoon tar på seg skylden for våpeneksperten David Kellys død. Hoon er klar over at dette kan bety slutten på hans politiske karriere, skriver London-avisen Sunday Telegraph.

Våpeneksperten Kelly arbeidet i det britiske forsvarsdepartementet inntil han begikk selvmord 18. juli. Ifølge Sunday Telegraph har Hoon ringt til sine kolleger og sagt at han er klar til å ta følgene av den tragiske saken som har rammet hans departement.

18. august 2003
Blairs kontor besluttet å avsløre Kellys identitet
Statsminister Tony Blairs kontor var aktivt med på beslutningen om å offentliggjøre regjeringsrådgiveren David Kellys identitet til mediene.

Rollen som Blairs kontor har spilt i saken, kom enda mer i søkelyset mandag da Blairs stabssjef Jonathan Powell og det britiske forsvarsdepartementets pressetalskvinne Pam Teare vitnet for Hutton-kommisjonen som etterforsker bakgrunnen for at regjeringsrådgiveren David Kelly tok sitt liv.

Kelly ble funnet død etter at han ble utpekt som BBCs kilde til en oppsiktsvekkende melding om at regjeringen hadde endret en rapport om Iraks masseødeleggelsesvåpen i en mer oppsiktsvekkende retning enn det var grunnlag for.

20. august 2003
Britiske embetsmenn ville kneble Kelly
Høytstående tjenestemenn i det britiske forsvarsdepartementet ønsket å kneble David Kelly før han møtte til utspørring i to parlamentariske komiteer 15. og 16. juli.
I dokumentet fra 14.juli går det fram at våpeneksperten og regjeringsrådgiveren David Kelly under et møte samme dag ville bli bedt om å holde synspunktene sine for seg selv under utspørringene. Dokumentet er lagt fram i forbindelse med granskningen av Kellys selvmord.

- Visesjefen for forsvarets etterretning kommer til å orientere Kelly denne ettermiddagen og vil sterkt anbefale at Kelly ikke nevner sin vurdering av rapporten, heter det i dokumentet.

Rapporten det er snakk om er den samme som statsminister Tony Blair tok utgangspunkt i da han i september 2002 sa at Iraks masseødeleggelsesvåpen utgjorde en stor fare og at de kunne være klare til bruk innen 45 minutter.

25. august 2003
Ville arrestere David Kelly
Dokumenter som ble frigitt i helgen, viser at Scotland Yards Special Branch planla en arrestasjon av forsvarsdepartementets våpenekspert.

Oppsiktsvekkende. Lord Hutton, som leder granskningen av omstendighetene rundt David Kellys selvmord, offentliggjorde i helgen dokumenter som viser at Scotland Yards spesialenhet SO12, kjent som Special Branch, ba forsvarsdepartementet om en vurdering av hvilke konsekvenser det ville få hvis Kelly ble arrestert.

Sikkerhetspolitiet ønsket å pågripe den nå avdøde rådgiveren og forhøre ham om lekkasjene til BBC. Etterforskningen begynte kort tid etter at BBC hadde kringkastet sine påstander om at Irak-rapporten var spritet opp.

21. august 2003
Kelly varslet sin død i samtale med venn
David Kelly ga en dyster beskrivelse av hva som ville skje hvis Storbritannia invaderte Irak. - Jeg blir antagelig funnet død i skogen, sa han.
Et gisp. Tilhørerne i rettssalen gispet da David Broucher, det britiske utenriksdepartementets utsending til FNs nedrustningskonferanser, vitnet under Kelly-høringen i går.

Bemerkningen falt under en samtale Broucher hadde med Kelly i Sveits i slutten av februar.

Broucher fortalte at Kelly hadde forsikret irakske ledere om at de ikke hadde noe å frykte hvis de samarbeidet med FNs våpeninspektører.

- Problemet var at hvis det likevel ble en invasjon, ville Kelly fremstå som en løgner som hadde forrådt sine kontakter. Mitt inntrykk var at han følte det som en personlig belastning at det kunne bli en invasjon uansett hva Irak gjorde, forklarte Broucher.

28. august 2003
Blair: - Måtte gått hvis jeg godkjente løgner
Storbritannias statsminister Tony Blair nektet torsdag for å ha kjent til at innholdet i et omstridt notat om irakske våpen var uriktig. Blair sa han måtte ha gått av, dersom han hadde godkjent en forfalskning.

Det 50 sider lange dokumentet dannet grunnlaget for Blairs forsøk på å overbevise en skeptisk britisk befolkning om at det var riktig å gå til krig mot Irak. Senere har statsministeren møtt hard kritikk for angivelig å ha løyet for britene og ført dem bak lyset.

- Jeg visste ikke noe om dr. Kellys rolle i arbeidet med dokumentet, sa Blair da han

forklarte seg for kommisjonen som gransker våpenekspertens David Kellys selvmord. Blairs forklaring var på forhånd blitt kalt den hittil største ildprøven i hans politiske karriere.

06. september 2003
Kellys familie vil ha nye Blair-avhør
Den avdøde våpeneksperten David Kellys familie vil at kommisjonene som gransker omstendighetene rundt Kellys selvmord skal avhøre Tony Blair en gang til, skriver The Independent.
Familien krever at britenes statsminister enda en gang må svare for hvilken rolle han hadde i strategien med å navngi Kelly som BBCs kilde til kritiske reportasjer om regjeringens begrunnelse for å gå til krig mot Irak.

18. september 2003
BBC ned på kne i Kelly-saken
BBC ble ydmyket da journalist Andrew Gilligan ble krysseksaminert under Hutton-granskningen i går.
Sannheten. Det er grunn til å spørre seg om vi hadde hatt noen Kelly-sak hvis BBC-journalist Andrew Gilligan hadde holdt seg til sannheten. Det var en åpenbar konklusjon på gårsdagens krysseksaminasjon av mannen som var den første som brukte Kelly som anonym kilde for angrepet på regjeringens Irak-rapport.

I går måtte Gilligan innrømme at en rekke av påstandene hans ikke var riktige. Da nyhetsinnslaget hans gikk på luften første gang, hevdet Gilligan at regjeringen hadde skrevet inn i Irak-rapporten materiale som ikke kom fra etterretningstjenesten.

15. januar 2004
Rapport om Kellys selvmord i slutten av januar
Den britiske dommeren Lord Hutton vil legge frem rapporten om våpeneksperten David Kellys selvmord 28. januar, opplyser offisielle talsmenn.
Kelly var rådgiver i det britiske forsvarsdepartementet. Han tok sitt eget liv i juli i fjor. Kelly var da blitt identifisert som kilde for en BBC-reporters oppslag om at regjeringen hadde overdrevet innholdet i en rapport om trusselen fra Irak.

25. januar 2004
Han avgjør Tony Blairs skjebne
28. januar kommer rapporten Tony Blair frykter mer enn noe annet. Lord Hutton skal plassere ansvaret for at David Kelly tok sitt liv i juli i fjor. Brian Hutton er godt kjent med døden. Han sto i mange år på IRAs dødsliste.

Han ga signalet fra første øyeblikk. - Jeg vil gjøre det helt klart at det er opp til meg, og bare meg å avgjøre hvilke forhold som skal belyses under denne granskningen, sa Lord Hutton da han åpnet granskningen av David Kellys selvmord.
Dødsfallet til våpeneksperten David Kelly tvang statsminister Tony Blair til å annonsere en uavhengig undersøkelse, så sterke var reaksjonene blant britene.

28. januar 2004
The Sun: Hutton frikjenner Blair
Dommeren som har gransket den britiske våpeneksperten David Kellys selvmord, fritar statsminister Tony Blair for det moralske ansvaret. Lord Hutton mener Blair ikke opptrådte uhederlig, skrev avisen The Sun onsdag.

Rapporten om selvmordet i juli i fjor retter i stedet knusende kritikk mot den britiske rikskringkastingen BBC og dens reporter Andrew Gilligan, hevdet The Sun onsdag morgen. Rapporten ble offisielt lagt frem klokken 13.30 norsk tid i dag og bekreftet dette.

- Det fantes ingen uhederlig, forkastelig eller løgnaktig strategi fra regjeringens side, med sikte på å snike Kellys navn inn i mediene, uttaler Hutton ifølge The Sun.

29. januar 2004
Statsministeren forlangte en unnskyldning
- Den virkelige løgnen er at jeg har villedet nasjonen, sa en følelsesladet Tony Blair i går.
- Anklagene om at jeg har løyet for hele det britiske folk har gått rett i hjertet på min integritet. Det samme gjelder påstanden om at jeg løy om hvordan navnet til David Kelly ble kjent. Begge deler har nå vist seg å være usant, sa Blair i Underhuset.

29. januar 2004
BBC fikk svi, Tony Blair gikk fri
Styreformann Gavyn Davies gikk av i går kveld etter at Lord Hutton gjorde BBC til den store syndebukken. Tony Blair får ingen kritikk etter granskningen av våpeneksperten David Kellys selvmord.
Unnskyld. - Noen av de påstandene Andrew Gillian kom med, var usanne. Det ber vi om unnskyldning for.

30. januar 2004
Britisk spionsjef må forklare seg om Irak-våpen
Parlamentet i London vil vite hvorfor britisk etterretning ikke greide å skaffe regjeringen pålitelige opplysninger om hva slags våpen Iraks diktator Saddam Hussein rådde over. Sjefen for spiontjenesten MI6 må svare.

MI6-sjef Sir Richard Dearlove er ifølge The Time innkalt av Parlamentets etterretnings- og sikkerhetskomité ISC. Han vil bli spurt hvorfor han trodde opplysningene om Saddams masseødeleggelsesvåpen var nøyaktige og troverdige, skrev London-avisen fredag.

Men en talsmann for det britiske utenriksdepartement avviser at det dreier seg om en ny runde med høringer i den omstridte Irak-saken. - Sir Richard holder regelmessig møter med komiteen ISC, sier talsmannen ifølge nyhetsbyrået AFP.

30. januar 2004
BBCs største feil
Verre enn å begå en feil er det å nekte å rette den opp. Det betaler BBC nå en høy pris for.

For da statsminister Tony Blair og hans medierådgiver Alastair Campbell gikk i taket den 29. mai i fjor over påstanden om at de bevisst hadde spritet opp etterretningsmateriale om våpen i Irak, var BBCs ryggmargsreaksjon akkurat så automatisk som slike reaksjoner er: Ledelsen forsvarte den journalisten som fremsatte påstanden - uten å undersøke godt nok om han hadde dekning for det han sa.

30. januar 2004
Avtroppet BBC-sjef hardt ut mot Hutton
Greg Dyke, som gikk av som BBCs sjef torsdag, går hardt ut mot Hutton-kommisjonens rapport og kaller den ensidig.

- Det er bemerkelsesverdig hvordan Hutton har latt tvilen komme så å si alle innen regjeringen til gode, men så å si ingen i BBC, sier Dyke i et intervju med BBC.

- Vi ble sjokkert over at rapporten var så svart-hvit. Vi visste at vi hadde begått feil, men vi trodde ikke at det bare var oss som hadde begått feil, sier Dyke.

- Hutton tar feil

Den nylig avgåtte kringkastingssjefen anklager også dommeren Brian Hutton for å ha begått feil i sitt arbeid med rapporten, som kom med knusende kritikk av BBC.

- Jeg skulle gjerne ha visst hva andre dommere tenker om Hutton. Etter vår oppfatning tar han ganske klart feil på enkelte punkter, sier Dyke.

Og slik endte første aktSom strekker seg fra nyheten om Kellys død 18. juli 2003 og frem til Hutton hvitvasket enhver feilhåndtering fra Blair-regjeringens side 28. januar 2004. Hvorvidt regjeringen faktisk myrdet Kelly eller ei var selvfølgelig ikke en del av rapporten.

Vi vet nå at rapporten som BBC ble dømt for å omtale ikke bare var sexet opp, men et komplett makkverk. Det var ingen masseødeleggelsesvåpen i Irak.
Omtrent samtidig med at Hutton publiserer sin rapport om Kelly-saken forsvinner BBC World fra 350.000 norske hjem (24. januar 2004) etter et 'kanaldemokratisk' valg hos UPC, der CNN har blitt default valg som 24/7 nyhetskanal og vinner nærmest på walkover ettersom få bryr seg om å fylle ut skjemaet fra UPC.
Det er nokså symptomatisk for det hele, for samtidig utropte Bush Norge til koalisjonspartner i sin tale om nasjonens tilstand - etter at utenriksminister Petersen og forsvarsminister Krohn Devold hadde blånektet i flere måneder for at dette var tilfelle.

I UK blir spørsmålene mer og mer nærgående utover i 2004 og 2005.

Allerede dagen før Hutton publiserer sin rapport skriver britiske leger et innlegg i The Guardian der de trekker den offisielle historien i tvil:

"We dispute that Dr Kelly could have died from haemorrhage or from Co-Proxamol ingestion or from both. The coroner, Nicholas Gardiner, has spoken recently of resuming the inquest into his death. If it re-opens, as in our opinion it should, a clear need exists to scrutinise more closely Dr Hunt's conclusions as to the cause of death.

David Halpin
Specialist in trauma and orthopaedic surgery

C Stephen Frost
Specialist in diagnostic radiology

Searle Sennett
Specialist in anaesthesiology"

Dagbladet omtaler i desember 2004 disse påstandene, og skriver:

"Ambulansepersonellet reagerte på flere ting da de ankom åstedet der David Kelly ble funnet død. Det var allerede fullt av politi på stedet da de kom like før klokka ti om morgenen. David Kellys venstre jakke- og skjortearm var dratt opp til like under albuen.

- Hvis du vil ta livet av deg bryr du deg ikke om at du får blod på klærne, sier de to, som reagerte på at det var svært lite blod både på kroppen og Kellys klær.

- Se for deg hvordan det vil se ut dersom seks halvlitersglass med blod er tømt ut. Hvis du kutter pulsåra er det så mye blod du mister, sier Vanessa Hunt.

Bartlett forteller at han minst 12 ganger har rykket ut etter at folk har kuttet pulsåra, og bare en gang har vedkommende dødd av skadene. Flere har overlevd med et enormt blodtap.

Nå krever flere kritikere at etterforskningen rundt David Kellys død gjenopptas, men politiet i Thames Valley avviser kravet."


I mars 2005 kommer nyheten om at den britiske regjeringen blokkerer for et dokudrama som lages om Kellys død.
The Guardian skriver:

"When the film-maker Peter Kosminsky began his drama about David Kelly he didn't assume the government would cooperate. But neither did he expect it to stop him speaking to any army personnel, bar him from all military bases and even prevent him from filming at museums. What, he wonders, could it be so afraid of? "

En MP fra Liberaldemokratene bruker seks måneder på å etterforske Kellys død, og sier følgende til Daily Mail:

"David Kelly did not commit suicide and may have been the victim of a murder and subsequent coverup, according to a campaigning MP.
Norman Baker has spent six months investigating the death of the Government weapons expert, found dead in an Oxfordshire wood three years ago.
[...]
Mr Baker - who stepped down from the Liberal Democrat front bench to carry out his investigation - published his preliminary results and called for a new public inquiry.
His concerns begin with the method of Dr Kelly's supposed suicide, cutting a minor artery with a blunt gardening knife.
[...]
Mr Baker also questions the painkillers Dr Kelly is said to have taken, not least because the levels found in his stomach were incompatible with his supposed consumption.

There are also basic questions about the police investigation - including the appearance beside Dr Kelly's body of a bottle of water, knife and watch which the people who found him say they did not see."


I løpet av sommeren 2006 blir spørsmålene flere og flere, og det begynner å bli klart at den offisielle historien ikke holder. I løpet av foråret 2007 har denne saken vokst seg til en verkebyll - ble David Kelly drept av britisk etterretning fordi han kunne forhindret Irak-krigen?

Fra Daily Mail:

"The 'facts' about David Kelly's death just don't add up. This was murder...
[...]
Now, the highest-profile unexpected death in recent years has re-emerged with redoubled force as something far more sinister and sensational than the story we were originally told.

The apparent suicide of the weapons inspector Dr David Kelly in 2003 triggered a political firestorm, following his unmasking as the source of the BBC's claim that the Government had 'sexed up' the case for war in Iraq."


En BBC-dokumentar tar for seg dette, i serien Conspiracy Files, som også har tatt opp 911 - og blitt kritisert for å tåkelegge problematikken i stedet for å oppklare.
Jeg synes det er litt søkt at massemedia alltid må ha med overskriften CONSPIRACY hver gang man skal granske samfunnselitens overgrep mot borgerne. Tross alt ville det ikke vært første gang en person hadde blitt ryddet av veien, og både den britiske og den amerikanske regjering har vist at de vil gå meget langt for å få det slik de vil.
Det er viktig å ta opp det konspiratoriske verdensbilde, og sette søkelys på problematikken rundt dette fenomenet, men det virker etterhvert noe krampaktig og trekker seriøsiteten ned.

Du kan se BBC-dokumentaren om Dr. Kellys død her:

Dr David Kelly - The Conspiracy Files - 25th Feb 2007
Type: Google film
Varighet: ca. en time
Kvalitet: God, men lyd ute av sync

Som alltid: se den mens den er fersk, slike filmer forsvinner fort.


WrinklesEnkelte øyeblikk gir uventet innsikt i menneskesinnets dyp, og illustrerer klart mangelen på humanisme i toppsjiktet i internasjonal politikk.
I mai 2006 ble en kopi av Hutton-rapporten, signert av Cherie Blair, lagt ut til auksjon for å skaffe penger til Labour-partiet. Et 'Shock and Awe'-øyeblikk som forteller mye om hvor tacky og ufølsomme disse menneskene er.

Mannen som forfattet den famøse rapporten om Iraks WMD har blitt slått til ridder. Det var tidligere leder for MI6, John Scarlett, som mottok sin orden i desember 2006, og som nå kan kalle seg Sir John.

Wikien om David Kelly er omredigert ganske mye det siste året, og inneholder masse materiale.

Hutton-rapporten kan du lese i sin helhet her. Man er moderne, må vite, så Hutton har fått sin egen nettside. Dokumentet som var 'sexed up' ligger også tilgjengelig på Blairs hjemmeside.

Om Lord Hutton kan sies at han er erkekonservativ og var det verst tenkelige valget som leder for en slik granskning - om man er ute etter sannheten.
Han representerte britiske soldater etter massakren i Nord-Irland i 1972 som senere skulle bli kjent som 'Bloody Sunday':

"Lord Hutton represented British soldiers at the Widgery Inquiry. It was in April 1972 that the former brigadier Lord Widgery published his now notorious report into the killing of 14 unarmed civil rights demonstrators by British paratroopers in Northern Ireland three months earlier, on what became known as “Bloody Sunday.” Lord Widgery cleared the soldiers of blame, insisting, in defiance of a mass of evidence, that they had only opened fire after coming under attack."

Hvitvasking.
Det er et mønster som gjentar seg, og om man tar inn over seg dette faktum vil spørsmålene som stilles rundt Dr. Kellys død få ny mening. Tross alt var det aldri Huttons mandat å etterforske den britiske regjeringen som en kandidat til Kellys morder. Det ville på det tidspunkt være utenkelig.
I dag er imidlertid bildet annerledes, Blair er fryktelig upopulær, og flere begynner å skjønne at disse menneskene ikke har hederlige hensikter.

Fra selvmord til mord - vil vi noen gang få svaret på hvordan David Kelly døde? Og skulle det vise seg at han ble ryddet av veien av britisk etterretning, vil dette få konsekvenser for hvordan vi betrakter andre 'konspirasjonsteorier'?

Tiden vil vise. facebook    digg    reddit    del.icio.us    furl   

Topp
NO  US NOOppdatert for
12 år 141 dager 23 timer og 33 minutter siden:
4. juni 2009Democratic Underground, eller DU for kort, er nettets heftigste sted om du er interessert i amerikansk liberalistisk politikk. Med mer enn hundre tusen registrerte brukere og over 30 millioner postinger er det et av de mest populære forum på det amerikanske kontinent, og debatten holder høy kvalitet ettersom snittalderen på medlemmene er over 35 år. DU Wiki

Informed Comment - Juan Cole
Juan Cole er professor i historie og leder for Global Americana Institute.
Han kommenterer hendelsene i Midt-Østen i sin blogg, som har blitt et vanningshull for newsjunkies over hele verden.

Alternet - Larisa Alexandrovna
Hun driver nyhetsstedet Raw Story og blogger på huffingtonpost.com, og har et eget blogsted på www.atlargely.com. Hun deltar også i debatten på Democratic Underground som lala_rawraw.
NYTT: at-Largely er nominert til Best Political Coverage i Blog Awards.


Bradblog - Brad Friedman
Brad Firedman blogger om valgfusk og overgrep mot borgerrettighetene i USA. En skarp og gravende blogger det er verdt å få med seg.


Eschaton (Atrios) - Duncan Bowen Black
Atrios er en av de mest kjente bloggerne 'over there', og har mer enn 100.000 daglige treff. Han er tidligere kommentator på Air America radio, og er tilknyttet Media Matters Institute siden 2005.

H2O Man - Patrick O'Waterman
H2O Man poster også på Democratic Underground.

Rigorous Intuition - Jeff Wells
Jeff Wells er av få som kan skrive intelligent om temaer som UFOs, HAARP og andre 'konspirasjonsteorier' uten å ha det konspiratoriske verdensbilde som utgangspunkt. Han graver uansett tema, og kommer med mange kloke betraktninger.
Han poster på DU under nick Minstrel Boy.

Wake Up Call
Krigsveteraner fra østkysten i USA driver denne bloggen, som inneholder tanker om krig og USAs rolle i verdenspolitikken. Flere av disse er med i den ambulerende fredskampanjen Eyes Wide Open.

Lukery
Lukery blogger mest om Sibel Edmonds, og er en person i kretsen rundt henne. Bloggen er vel verdt å ta en kikk på.

Organized Rage
Organized Rage er en EU-relatert anglo-irsk blogg som skriver om livet fra arbeiderklassens perspektiv.


(Alt stoff fra NIFS kan fritt siteres, men det er fint om du tar med en link til oss)